ТАЙ ЧИ ОНЛАЙН ТРЕНИРОВКИ

КАКВО ОЗНАЧАВА ОНЛАЙН НА ЖИВО В РЕАЛНО ВРЕМЕ

Всички сме заедно в момента на живо в нашата виртуална платформа с включени камери и микрофони. Общуваме в реално време – виждаме се и се чуваме през цялото време, могат да се задават въпроси по време на цялата тренировка и Майстор Сомов прави корекции по позициите и движенията на участниците по време на цялата тренировка.

  • ПРЕПОДАВАНЕ – Майстор Сомов показва и обяснява детайлите, базовите принципи, изискванията и теорията по различни позиции, движения и класически комплекси от практиката, всички обсъждаме, задаваме въпроси, споделяме къде ни е трудно и получаваме помощ.
  • КОРЕКЦИИ – включените камери позволяват на Майстора да направи всички необходими корекции по нашата практика – позиции, движения или отделни техни амплитуди. В момента, в който забележи некоректност в нашето изпълнение, той коригира необходимото веднага.
  • ПРАКТИКА – освен, че на всяка една наша тренировка изучаваме и надграждаме с нови неща, всеки път отделяме и достатъчно много време да практикуваме заедно, за да упражним вече добитите до момента знания и умения.

За сравнително краткото все още време, в което Сиана е ученичка на Майстор Сомов, тя споделя, че коренно е променила своя начин на живот и това как възприема нещата, които и се случват.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ЕФЕКТИВНО

Тай Чи онлайн тренировките ни на живо в реално време са плод на многомесечна разработка, тестване, усъвършенстване и подбор на точните методи, средства и технологии.

В последните години много водещи на онлайн практики в държавата просто включваха камерите си и разпространяваха видео, правейки същото, което и в залите си, без да се съобразяват със спецификите на онлайн средата, само с цел самореклама.

За разлика от тях ние поставихме нещата на професионална основа, вложихме много време в тестване на различни технологии и виртуални среди и правихме това до момента, до който Майстор Сомов не сведе преподаването си в онлайн варианта до същото, което много години наред беше правил във физическите ни зали. Приключихме този процес, когато бяхме на 100% удовлетворени – това, което се случва в момента в онлайн преподаването ни на живо в реално време е едно към едно с това, което ставаше във физическите ни зали дълги години навремето. Без разлика в качеството, без разлика в корекциите, без разлика в професионализма.

Целта ни беше да сме ефективни. Постигнахме го, че даже и в повече. В момента нашите членове във виртуалната среда (а те са много и високо интелигентни хора) напредват по-бързо в практиката, спрямо времената, когато използвахме основно физически зали. Вероятно, когато четете тези редове, това Ви се струва малко странно. Ние стоим с името си зад тези думи.

При Майстор Сомов тренирането пред екрана в никакъв случай не означава участника да гледа клипче. Вие участвате активно във всеки един момент от онлайн тренировката, задавате въпроси по практиката, получавате наобходимите отговори и корекции и задълбочавате знанията и уменията си непрекъснато. Респективно – черпите ползата.

ПРЕДИМСТВА НА ПРАКТИКАТА ОНЛАЙН НА ЖИВО В РЕАЛНО ВРЕМЕ

Много работещи хора с високо натоварен график оцениха удобството на практиките онлайн на живо в реално време. Някои от безспорните предимства на този формат са:

  • Всички виждат абсолютно всеки един детайл от практиката и чуват много добре, няма вече “не виждам от последната редица” или “някой шуми зад мен и не чувам”. За разлика от старите ни години във физически зали, когато сме се събирали доста голямо количество хора на една тренировка и разполагайки се в голям брой редици от хора в залата, не за всички е било съвсем комфортно да наблюдават всички детайли на показваното най-отпред от Майстора и междувременно да бъдат в абсолютно безшумна среда – особено по-последните редици хора в залата.

  • По-лесно се следва учителя и се запомня, стоите непосредствено до Майстора – “на една ръка разстояние”, вижда се абсолютно всеки един детайл, практически няма опция нещо да бъде пропуснато.

  • Пести се време за пътуване до залата, въпрос с паркирането вече не стои, прибирането от тренировка (особено в зимните месеци) вече е изключително комфортно  – изключвате компютъра и сте си у дома.
  • Драстично намалява броя пропуснати тренировки – вече е без значение дали сте вкъщи, на почивка, в командировка или в чужбина (на прилична часова разлика) – Интернет е навсякъде около Вас, тренировката е винаги с Вас. За разлика от времената на физическите зали, когато ако човек не можеше да стигне до залата по каквато и да е причина – губеше тренировката си.
  • Изключително подходящ формат за обучение на работещи хора с високо натоварен график – много по-лесен и ефективен начин за организация на времето, съчетан с резултати, нетърпящи компромис в качеството.

“Комбинацията на ментална и физическа практика в едно е нещо уникално, дава фокус, дава стабилност и е нещо, което наистина започвам да усещам с всяка една изминала тренировка.”  Това и още много сподели Валентин в своето видео за Тай Чи практиката си при Майстор Сомов.

КАКВО БИХМЕ ОТГОВОРИЛИ НА СКЕПТИЧНИТЕ

Ами къде е енергията на групата?

Масово разпространената мантра – “ами къде е ЕНЕРГИЯТА НА ГРУПАТА?”. Ами ТУК Е, че даже и в по-голяма степен на моменти – и тук тренираме в група и тук се виждаме и чуваме и общуваме на живо в реално време в платформата. Изпълняваме практиката заедно, споделяме на кой къде му е трудно, задаваме въпроси, получаваме корекции, учим се заедно и непрекъснато обменяме опит. Никой не си говори сам пред огледалото на запис. Всичко се случва на момента и всички участват в момента.

Ама къде е живата връзка с учителя?

Другата разпространена мантра “ама къде е ЖИВАТА ВРЪЗКА С УЧИТЕЛЯ”? Ами ТУК Е. Да запазим тази връзка жива и динамична беше най-важното условие за успеха на нашия онлайн проект. Годините вече натрупан опит в онлайн преподаването, които имаме показаха, че високия професионализъм на преподаващия не може да бъде ограничен от външни фактори, включително средата, в която се преподава. Когато човек познава материята и знае какво преподава – той може да го прави навсякъде – във физическа зала, във виртуална онлайн среда, ако има такава необходимост – и от Луната. Професинализмът е професионализъм. Точка. В някои случаи нашите членове имат усещането, че по време на преподаването си Майстор Сомов ще се пресегне от другата страна на камерата и ще влезе при тях в стаята през монитора им. И това е буквално.

Как стоят нещата с техническите трудности?

Как стоят нещата с ТЕХНИЧЕСКИТЕ ТРУДНОСТИ? НИКАК, опитът ни показва, че абсолютно всички се справят с техническия аспект на нещата. В редките случаи, когато някой е бил не съвсем уверен в техническата си грамотност преди първата си онлайн практика, много бързо става ясно, че нещата се случват по много лесен и достъпен начин и тренировката протича гладко и безпрепятствено.

Ама как така няма съвсем никакви практики в зала? Вие сериозно ли?

Ама как така няма съвсем никакви ПРАКТИКИ В ЗАЛА? Вие сериозно ли? ПРАКТИКИ В ЗАЛА ИМА, ИМАЛО Е И ЩЕ ИМА, те винаги ще бъдат част от нашето Обучение! С много голямо удоволствие се събираме заедно на нашите Майсторски класове и Семинари под различни формати във физически зали. Те са прекрасно надграждане на основите на практиката, получени в онлайн обучението и възможност да се докоснем до по-дълбоките и фини нива на Тайдзицюан. Високата динамика на живота, който всички ние в момента водим е основен фактор, определящ честотата на тези наши семинарни практики във физически зали. И макар че бясната скорост, с която всичко около нас се движи, прави все по-трудно от преди да се съберем физически всички заедно, никога не се отказваме от тези възможности, за да получим допълнителни корекции по практиката си от Майстора (освен тези, които ни прави в онлайна), да видим, опитаме, усетим (включително и върху себе си при желание) бойния аспект на това древно изкуство и да потренираме договорени стандартизирани упражнения по двойки – с партньор, за да можем с негова помощ да подобрим още повече уменията си.

КАКВО СПОДЕЛИХА НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ ЗА ТАЙ ЧИ ОНЛАЙН ТРЕНИРОВКИТЕ И ЗА МАЙСТОР СВЕТОСЛАВ СОМОВ

По-долу ще видите част от членовете на Световната Чън Сяоуан Тай Чи Асоциация – България, най-голямата Школа по Тайдзицюан в България, и мненията, които те споделиха за тренировките си по Тай Чи от вкъщи. Под ръководството на Майстор Сомов те практикуваха от дома си в продължение на много месеци и техните мнения и впечатления бяха нашия най-добър коректив, както и доказателството, че създадената от нас онлайн методика работи точно толкова добре, колкото искахме.

“Тренировките при Майстор Сомов съчетават физическо натоварване според възможностите на всеки практикуващ с релаксацията на съзнанието. Обучението онлайн на живо е перфектният вариант за хора с ограничено свободно време.”, разказва Мая.

За Събина онлайн срещите са удобен и ефективен начин да поддържа форма и да научава нови неща.

Майстор Сомов е много ясен, много подробно обявнява всеки детайл. Няма отвлечени фрази, няма някакви неразбираеми тайнства, всичко е много ясно казано и много добре показано.

“Както всяко начало и това беше трудно. Но с постоянство, търпение и воля човек може да постигне доста и да развие себе си.”, казва Светлана

Онлайн тренировките са изненадали Михаела с това колко ефективни са всъщност. Спокойствието и уюта на домашната обстановка и помагат да се концентрира по-добре

Емил започва да учи Тай Чи сам, разчитайки на книги и клипове в интернет, за да запомни движенията и формите. Започвайки след това онлайн тренировки в школата на Майстор Сомов, той осъзнава, че самообучението в такава практика е невъзможно. Има много неща, които не могат да се опишат в книга, защото думите не стигат.

СВОБОДАТА ДА БЪДЕМ АКТИВНИ

Нашият свят се развива свъх динамично. 24/7 за голяма част от хората вече стана стандарт. Технологиите ни дават свобода. Благодарение на тях можем да изберем да вмъкнем Практиката си в график, доминиран от работа, семейни ангажименти, непрекъснато растящи очаквания към нас и задължения. Това в днешното забързано време е безценно!

Непрекъснато получаваме положителни отзиви, мнения и благодарствени думи за нашия иновативен модел на преподаване и това ни прави изключително щастливи. Благодарим Ви! Направихме го за Вас!

Следва още една малка част видео споделяния от наши членове, участвали в онлайн тренировките ни по Тай Чи. За съжаление не можем да представим всички видео-изказани мнения тук поради големото им количество. За сметка на това в YOUTUBE канала ни ще намерите още много от тях. В заключение ще завършим с думите на нашия учител – Майстор Сомов винаги е казвал: “Или го правим като хората, или не го правим въобще”.

Въпреки сравнително дългата си практика по Тай Чи, Таня, Атанас и Десислава продължават своя път в изкуството с неуморен ентусиазъм – вече и в новия онлайн формат.  Вижте какво споделят те.

За Елена живите тренировки онлайн са досущ като частен урок – “тренирате само ти и майстора”. Възможността да присъства от всяко място е другият голям плюс на този формат за нея.

Димитър вижда онлайн срещите като подтик да преосмисли своята практика и да я изведе на по-високо ниво на разбиране, подобрявайки уменията си.

Силвия и Станислав всеки път откриват по нещо ново за себе си в онлайн тренировките, което ги прави ползотворни и очаквани с нетърпение.