Учителят по Тай Чи коригира позицията на начинаещ

ТАЙ ЧИ - НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ

В последните десетилетия Тай Чи набира все по-голяма популярност като практика за здраве и антистрес, изкуство за релаксация, терапия за профилактика и поддържане на добро здраве и кондиция, възстановяване след прекарани различни заболявания. Тай Чи е чудесен начин да поддържаме тялото и ума си във форма. То ни помага да бъдем тонизирани и енергични, концентрирани и в същото време спокойни и уравновесени.

Звучи като една подходяща и нетрадиционна алтернатива на познатите ни спортове. Добрата новина е, че Тай Чи има някои ключови предимства за начинаещите пред конвенционалния спорт. Пример за това е балансираното натоварване, което е съобразено с възможностите на начинаещия и предотвратява опасността от травми, както и достъпността на упражненията, позволяваща дори и начинаещи бързо да се включат в практиката на Тай Чи и да започнат да черпят ползи от нея.

Ето какво трябва да знаем, когато решим да започнем курс по Тай Чи за начинаещи:

Забравете предишния опит

Обикновено човек се осланя на своя опит и преживявания когато се срещне с нещо ново. Това му помага по-лесно да се ориентира в новото, по-бързо и точно да оцени това, с което се сблъсква. Проблемът е, че Тай Чи не прилича на нищо, което познаваме. Макар източната култура да е доста навлязла в нашия свят, ние определено сме се срещали само с една малка част от нея и тази част е по-скоро философско-теоретична, отколкото практическа. Като начинаещи в практиката на Тай Чи, най-добре “оставете зад вратата” всичко, което сте чули или прочели преди да влезете в залата и се оставете изкуството да ви завладее. Практикуването е най-добрия начин да усетим и преживеем Тай Чи. Това важи с особена сила ако сме начинаещи.

Тренировка по тай чи за начинаещи
Тренировка по Тай Чи за начинаещи

Изберете внимателно своя учител

Колкото и тривиално да звучи, това е ключово условие за успех. Замислете се, бихте ли отишли при лекар, за който нямате препоръка и не сте сигурни в качествата му? Когато сте начинаещи в Тай Чи, ситуацията е сходна. Потапяте се в нещо, което не познавате и имате нужда някой да ви показва пътя, да ви научи кое е правилно и кое не, кое е полезно, как се прави така, че да ви донесе подходящия ефект. Без да знаете как да практикувате, няма начин да получите нито добър ефект, нито ползите, които разискахме в началото.

Работата на учителя е не просто да покаже на начинаещите упражненията, а да води учениците по Пътя. Това е човек, който трябва да ви вдъхва безусловно доверие. Когато сте начинаещ, през цялото време ще ви се налага да правите неща, които не са ви много ясни, все още не разбирате добре смисъла им и често ще се чувствате неуверени в собствената си практика. В такъв момент човек има нужда да вярва на учителя си и да позволи да бъде воден, за да стигне до момент, в който започва да разбира практиката. Поради тази причина трябва да бъдете крайно внимателни къде точно ще учите.

Дайте си време

Първите ефекти от практикуването на Тай Чи при начинаещите започват да се усещат след няколко седмици. Въпреки това, за да се почувствате уверени в това, което правите, ще ви бъдат необходими доста месеци практика. Ако пък искате да получите добро ниво на владеене на изкуството, то няколко години сериозна и постоянна практика са абсолютно задължително условие. Така че, дайте си време.

Философията на Тай Чи е даосизма. Изкуството следва принципите на взаимодействието между противоположностите. Теорията за ин и ян намира широко отражение в изкуството на Тай Чи. Затова още от самото начало ще ви се стори, че то е пропито от противоречия. Трябва да бъдем отпуснати, но едновременно с това да поддържаме добра позиция. Стремим се да бъдем меки, но в същото време мощни и силни отвътре. Движим се бавно, но изведнъж развиваме неимоверна бързина.

Иска се време за начинаещия в Тай Чи, за да усвои тези на пръв поглед противоречащи си умения. С натрупването на опит противоречията изчезват за да отстъпят място на едно универсално разбиране на принципа на равновесие в природата и в нас самите. Умението да балансираме противоположностите е безценно и неусето се превръща в нераделна част от нашето същество. Започваме да хармонизираме всяка сфера от живота си, добиваме способност да реагираме адекватно във всяка ситуация, да изглаждаме противоречията, да откриваме и да създаваме съвършен баланс във всеки аспект от ежедневието – здравословен, емоционален, психически, във взаимоотношенията ни с останалите. Това е безценния дар на Тай Чи, причината изкуството да се превърне в едно от най-популярните в съвременния свят.

Как да започнем?

Световната Чън Сяоуан Тай Чи Асоциация има клон в България с представителство в градовете София и Пловдив. Асоциацията е най-голямото обединение на хора, практикуващи Тай Чи, в световен мащаб. Ръководител на Асоциацията за България е Майстор Светослав Сомов. Той е вътрешен ученик на живата легенда в Тай Чи – Грандмайстор Чън Сяоуан. Майстор Сомов е изучавал изкуството на Тай Чи лично от Грандмайстора в Китай и има над 30 години практика.

Можете да направите своята първа крачка в Тай Чи в групите за начинаещи на Майстор Сомов. Ще се докоснете до едно вековно изкуство, преподавано по традиционния начин, включващо многообразие от медитации, комплекси от бавни и плавни движения, мощни експлозивни техники, упражнения с партньор и съответните им приложения. Майстор Сомов преподава автентичната система на Тай Чи така, както се е преподавала през поколенията векове наред в Китай.
“Пътят от хиляда ли започва с първата крачка”, са казали древните. Няма по-подходящ момент от настоящия.

Майстор сомов води група за начинаещи по Тай Чи
Майстор Сомов с група начинаещи по Тай Чи