Една от позициите в Тай Чи

Тринайсетте позиции в Тай Чи - разяснения

Използвайте Син1, за да завъртите Ци и да я накарате да потъне. Само тогава тя може да проникне в костите.

Използвайте Ци, за да движи тялото равномерно – само тогава то ще може с лекота да изпълнява това, което желае умът.

Ако можете да повдигнете духа, тогава не трябва да се безпокоите, че ще бъдете неповратливи. Това е, което наричат “да висиш на върха на темето”.

Ако И2 и Ци са съсредоточени и добре координирани, тялото е пъргаво и ще разбереш чудото на окръглеността и бързината на движенията. Това се нарича “способност да редуваш пълно и празно”. Когато освобождаваш/изхвърляш Дзин, оставай спокоен, абсолютно отпуснат и се концентрирай в едно направление. Ако тялото е изправено, центрирано и се намира в удобно положение, ще си способен да се защитаваш на всичките осем посоки (т.е. във всяко едно направление).

Движи Ци през тялото все едно прокарваш нишка през бисер с девет извивки и тогава, където и да отива, тя ще се движи безпрепятствено. (Това и се има предвид, когато класиците на Тай Чи казват “В тялото Ци е навсякъде”.)

Работи над енергията все едно закаляваш стомана. Направи я силна, но не крехка и чуплива.

На вид приличай на сокол, готов да хване домашен заек, а духом бъди като котка, която дебне мишка. В покой бъди като планина, в движението – като голяма река.

Натрупвай Дзин – натегни лъка. Освободи Дзин – пусни стрелата. В кривото търси правото. Преди да освободиш енергията трябва да я натрупаш. Силата се освобождава по гърба. Крачките следват изменението на тялото. Да поемеш (да отразиш) е да освободиш (да атакуваш), да освободиш е да поемеш. В прекъсването има още непрекъснатост.

Когато отиваш напред или назад, отваряй и затваряй квадрата (тялото и ставите се събират). Придвижвайки се или отстъпвайки – изменяй се и се обръщай (тялото и кръста се завъртат).

Само след като станеш пределно податлив, можеш да станеш пределно твърд. Само когато знаеш как да вдишаш и да издишаш, можеш да се движиш пределно бързо и живо.

Непрестанно завъртай Ци – това няма да донесе вреда. Натрупвай и съхранявай Дзин и в теб винаги ще има пълнота.

Син е командирът, Ци – флагът, кръста3 – копието.

Отначало търси изопването и разтягането, после уплътнението и свиването. Само така ще се научиш да разпознаваш всички видове движения в Тай Чи.

Казано е: “ако другият не се движи, не се движи и ти, ако другият се движи едва-едва, ти се движи пръв”.

Дзин изглежда мека, но не е така. Тя е близо до проявяването си, но не се проявява. Макар че може да изгуби контакт, никога не го губи.

Казано е, че “в началото е в Син, после е в тялото. Ако коремът е отпуснат, тогава Ци може да се натрупва в костите.” Духът е спокоен, тялото отпуснато – помни това при всяко движение.

Запомни, когато се движиш, няма част от тялото, която не се движи. В покой няма част от тялото, която не е в покой.

Когато теглиш, тласкаш, приближаваш, отдалечаваш се – Ци се прилепва към гърба и се събира в гръбнака.

Направи вътрешно Джин Шън (умственият дух) твърд, а външно показвай спокойствие и мир.

Стъпвай като котка, дръж Дзин, все едно извличаш копринена нишка от пашкул.

В тялото съсредоточавай намерението (И) върху духа (Шън), а не върху мускулната сила. Ако И е съсредоточено върху мускулната енергия, ще бъдеш вял. Тези, които са силни, нямат реална сила. Тези, които нямат мускулна сила, са чиста стомана.

Ци е подобна на колело, а кръста е оста.

  1. Син – съзнаващият, чувствителен дух; пребивава в сърцето и отговаря на емоционалното самосъзнание
  2. И – силата на намерението, основен дух, небесно сърце; лежи между двете очи, вместилище на небесното съзнание.
  3. Кръстът тук включва и гръбначния стълб. (Уан Енин)

Написано от Уан Дзунюе
​Материалът е по източници от Интернет
Превод – Световна Тай Чи Асоциация България