ГРАНДМАЙСТОР ЧЪН СЯОУАН

  • 19-то поколение Майстор от фамилия Чън
  • Глава на Школата Чън и на фамилия Чън
  • Пазител на традицията на Чън Стил Тай Чи
  • Познат като най-високото ниво измежду живите майстори на Тай Чи
  • Задава стандартите на Тай Чи в Китай и по целия свят

Грандмайстор Чън Сяоуан е роден през октомври 1945. Започва да учи бойното изкуство на своето семейство на седем годинишна възраст – при баща си Чън Джаосюй. По това време изучава Чън стил Лаодзя Първа и Втора форма, меч, копие и дълъг прът. Изучава 5-те Метода на Туейшоу от майстор Чън Джаопей и Чън стил Синдзя Първа и Втора форма и Цинна техники от майстор Чън Джаокуей. Благодарение на своя неповторим талант и невероятно старание, той достига много бързо до същността на нещата и става главен представител на Чън стил Тай Чи.

В началото на 80-те години на 20-ти век светът се запознава с Грандмайстора от документалните снимки на Централната китайска телевизия. Хората, които не познават Тай Чи остават изумени, че съществува толкова красиво изкуство, а тези, които са запознати са удивени, че съществува човек, който го практикува така невероятно добре.

Демонстрация на Грандмайстор Чън Сяоуан (на 73 години) в Шанхай, 2018г.

Мисията на Грандмайстора

С годините Грандмайстор Чън  достига изключително майсторство и понастоящем е познат като най-високото ниво сред живите майстори по Тай Чи в Китай и по целия свят. Той е човекът, който задава стандартите в тази практика. През 1990 година емигрира в Австралия и оттогава пътува непрекъснато.

“Много хора мислят, че имат нужда от Тай Чи, за да подобрят здравето си. Обаче те не знаят много за това изкуство. Много хора не могат да намерят добър учител и получават много грешни представи за него.” Грандмайстор Чън Сяоуан

Грандмайстор Чън в съревнование със сумист (тежък 180 кг.)

Грандмайстор Чън Сяоуан има огромен принос за популяризирането на Тай Чи по целия свят. Той е основател на Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация със 160 клона в над 40 държави, една от които е България – най-мащабното обединение на клубове и хора, практикуващи Тай Чи в света. Самият той пътува в продължение на десетилетия по целия свят, за да преподава семейното си изкуство. Грандмайстор Чън посвещава живота си на това да обучи свои ученици, които да разпространяват изкуството и да помагат на все повече хора да осъзнаят ползите от практикуването му. Един от тях е Майстор Светослав Сомов – единствения вътрешен ученик на Грандмайстора в България.

Грандмайсторът също е страстен калиграф и автор на редица статии и учебни DVD-та. Той има написани пет книги за Тай Чи и е член на Обществото за Китайска калиграфия и литература. Неговите калиграфии носят мъдростта на Тай Чи и пресъздават по неповторим начин философската страна на изкуството, която почива върху принципите на даосизма. Съвместявайки калиграфските си умения и обучението по Тай Чи, той успява да даде нов поглед върху древното даоско учение и да помогне на своите ученици по-добре да разберат принципите на изкуството и да ги прилагат в своята практика.

Грандмайстор Чън Сяоуан в съревнование с най-силния човек на Азия – официално видео, заснето на живо от китайските телевизии – 3 рунда по 1 минута. В началото Лон У, титулуван “най-силния човек на Азия” (около 40 годишен, 140 кг.) демонстрира силата си като бута камион и вдига кола по улицата. Следват трите рунда по една минута, в които Грандмайстор Чън (тогава на 67 години, под 90 кг.) печели безапелационна победа.

Родословното дърво на Чън фамилията - най-известните тай чи майстори

Още Тай Чи демонстрации на Грандмайстор Чън Сяоуан

Неповторимото майсторство на Чън Сяоуан разкрива в пълна степен красотата и силата на Тай Чи. Бавните и плавни движения, свързани с осъзнаването и контролирането на циркулацията на вътрешната енергия Ци в тялото, преминават в светкавична и мощна ударна техника. Редуването на меки движения с удари изгражда баланса на ин и ян в тялото – състояние, който древните даоси са търсили и откривали във всеки аспект от живота.

Тай Чи има изключителната способност да уравновесява цялото ни същество, както физически, така и да балансира на ума. Това се изразява в премахване на стреса, а също и в хармонизиране на емоциите, добиване на спокойствие и увереност във всеки момент и при всякакви обстоятелства. Движенията в Тай Чи са изражение на този баланс и тяхното овладяване е мерило за постигането му.

Грандмайстор Чън Сяоуан е приел за своя мисия да популяризира Тай Чи, за да могат все повече хора да черпят ползите от практикуването му.

Тай Чи е изкуство, което изразява баланса на Ин и Ян. Бавните и плавни движения, носещи мекота и енергийна циркулация, преминават в светкавична ударна техника с  невероятна мощ. Демонстрация на Грандмайстор Чън.

Тай Дзи (Тай Чи) е една от най-популярните китайски практики за духа и тялото. Създадено като бойно изкуство, днес то намира широко приложение като изкуство за здраве и дълголетие. Демонстрация на Грандмайстор Чън.

Грандмайстор Чън посвещава живота си на това да пътува и да преподава фамилното си изкуство. В резултат огромен брой хора по света практикуват тази уникална система и черпят многобройните ползи от нея.