ТАЙ ЧИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ОНЛАЙН НА ЖИВО ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Древното изкуство в полза на съвременния човек

Тай Чи (Тай Дзи Цюан) е древно китайско бойно изкуство, практическо изражение на даоската философия. Характеризира се с бавни и плавни движения, което дава възможност да бъде практикувано от хора на различна възраст, без оглед на тяхното физическо състояние. Оздравителният ефект от заниманията с Тай Чи е естествен и доказан. Упражненията са ефикасен способ за подобряване на мускулната и костната система, за релаксация на нервната система и за настройване на организма към правилна дихателна култура. В основата на изкуството са залегнали развитието на вътрешната енергия Ци и широк спектър от медитативни техники, което подпомага способността за концентрация на съзнанието и поддържане и трениране силата на ума. И не на последно място, Тай Дзи Цюан е един от най-ефективните познати методи за самозащита.
Елегантно, красиво, мощно, за Тай Чи би могло да се говори прекалено много, но докато не опита, човек няма да разбере…

Грандмайстор Чън Сяоуан

19-то поколение Майстор от фамилия Чън
Пазител на традицията на Чън Стил Тайдзицюан
Глава на Школата Чън
Официален представител на Чън Стил Тайдзицюан в Китай и по целия свят.

Тай Чи Онлайн - НА ЖИВО - за София и цяла България

Без записи, тренираме заедно в момента

Тай Чи Онлайн на живо –
Ексклузивен достъп между 18.03.2024 – 25.03.2024
Понеделник и Сряда 19.00 – 20.50h

  • Онлайн тренировки на живо в реално време от комфорта на Вашия дом или откъдето и да се намирате в момента
  • За повече тонус и енергия, за по-малко стрес
  • За силен имунитет и здраво тяло
  • За духовно и личностно развитие, за напредничавите и търсещи по-високи върхове в живота хора
  • Ефективна тренировъчна методика, създадена специално за онлайн среда и преподаване на живо с двупосочна комуникация в реално време
  • Доказани високи резултати при много хора
    (Вижте споделеното от практикуващи при нас)

Местата са ограничени.
Задължителна предварителна регистрация за участие на дадените по-горе контакти.

Онлайн практиките ни по Тай Чи са плод на многомесечна работа, проучвания и тестване. Тествахме множество популярни платформи и приложения за излъчване на събития в реално време и комуникиране на живо, синтезирахме най-доброто от съвременните технологии. Разработихме нова и уникална по рода си методика на преподаване и провеждане на онлайн тренировките, за да бъдат те толкова ефективни, колкото и тези във физическите ни зали. Тренировките онлайн са проектирана така, че практикуващите да са в състояние  добре да виждат и лесно да следват движенията, да получават адекватни напътствия и указания, да имат възможност да задават въпроси и да получават необходимите допълнителни пояснения и индивидуална помощ в реално време. Помислихме за всичко, включително най-дребния детайл, за да продължим да бъдем това, което винаги сте очаквали от нас.

Тай Чи София

Тай Чи за начинаещи в гр. София
Неделя 10.00 – 13.00h

Тай Чи група “Традицията на фамилия Чън” в гр. София
Неделя 14.30 – 17.30h

  • Практика за здраве, тонус и антистрес
  • Тай Дзи Цюан като бойно изкуство за духа и тялото
  • За напредничавите, търсещи по-високи върхове в живота

Местата в залата са ограничени.
Задължителна предварителна регистрация за участие на дадените по-горе контакти.

Неделните занимания в гр. София се провеждат в самия център на столицата – тренировъчната зала е на ул. “Пиротска” 5, ет. 2.

Залата се намира в сградата на ВМРО до Централни Хали (Метростанция Сердика). Входът на сградата е от към ул. “Георг Вашингтон” – стъклена червена врата.

Тай Чи Варна

Група за начинаещи
За запитвания: 0889 66 28 43

Тай Чи Пловдив

Тай Чи за начинаещи в гр. Пловдив
Сряда и Петък 19.30 – 21.30h

  • Изкуство за здравословен живот, хармония и срещу стрес
  • Тай Дзи Цюан в неговия боен аспект – за силен дух и здраво тяло
  • За търсещите повече в живота

Местата в залата са ограничени.
Задължителна предварителна регистрация за участие на дадените по-горе контакти.

Заниманията по Тай Чи в Пловдив се провеждат във физкултурния салон на СУ “Св. Паисий Хилендарски”.

Училището се намира в супер центъра на Пловдив – зад търговски център “Гранд”.
В двора на училището има отделен вход към физкултурния салон.

Тай Чи - изкуство за сливане на дух, тяло и енергия. Практика за здраве и бойно изкуство

Тай Чи, Тайдзицюан, Тайчи, Тай Дзи… Независимо как ще го произнесете или как ще го видите изписано, значението е едно – китайско бойно изкуство. Да, бойно изкуство, но… и още нещо. И точно това, различното, е есенцията, мистиката, която прави Тайчи уникално и неповторимо и обединява милиони хора по целия свят. Китайските бойни изкуства, които често може да срещнете под обобщаващите понятия У Шу или Кунг Фу, се делят на два основни вида – външни и вътрешни стилове.

Вътрешните стилове, към които спада Тай Дзи наблягат основно на развитието на вътрешната енергия Ци, на медитативните техники, на способността на човек да извлече максимума от своите сили и възможности в конкретната ситуация. Външните стилове, популярни повече като Шаолинско Кунг Фу, акцентират върху физическата подготовка и здравина на тялото, което в определена степен ги доближава до японското Карате. Но докато заниманията с Карате предполагат множество критерии, на които човек трябва да отговаря – възраст, структура на тялото, определена физическа сила и възможност да се издържа на стресово натоварване, то Тайчи може да бъде практикувано от всеки без оглед на неговото физическо състояние.

Майстор Сомов със свои ученици по Тай Чи от София и Пловдив
Майстор Светослав Сомов преподава Тай Чи на свои ученици от София и Пловдив

Кое прави изкуството Тай Дзи уникално?

Тайчи е изкуство, което помага на хората. В резултат на практикуването му хората стават по-здрави, по-силни, по-добри, по-човечни, по-истински. Като вътрешен стил на Кунг Фу, в него има сливане между тяло, дух и енергия. То ни помага да съхраним спокойствието и усещането за пълноценност във всяка една ситуация от ежедневието ни.

Възникнало далеч назад във вековете, пренесено и оцеляло през войни, размирици, крушения и възраждания на китайската империя, бойното изкуство Тай Дзи Цюан стига до нас, за да докаже още веднъж, че граница за истинското няма. Овладяването на Тайчи е процес, през който се върви бавно, но се усеща истински. И практикувайки, ден след ден, човек открива по още нещо за себе си, заради което си струва да продължи напред… По пътя…

Философия на Тай Чи

Изкуството Тай Дзи е създадено на основата на даосизма – класическа философия на стария Китай. Древните даоси са посвещавали целия си живот в търсене на съвършения баланс между Ин и Ян. Това е и една от основните цели на практиката Тай Дзи – да уравновеси всеки един аспект от нашето същество – духовен, емоционален, физически. Този стремеж към съвършенство постепенно се пренася и в нашето ежедневие, изразявайки се в простички неща – като това да не прекаляваме с храна и напитки, да не товарим организма с прекалено много умора и стрес, да редуваме разумно работа и почивка или накратко – да стоим далеч от крайностите във всеки един аспект. По този начин ние имаме един по-здравословен, хармоничен и в резултат по-качествен живот.

Предимства на Тай Дзи Цюан - здраве и бойно изкуство в едно

При повечето хора битува погрешното схващане, че бойните изкуства са предимно за деца, че те не са подходящи за улегнали и сериозни хора, че съществува опасност от травми и физическо претоварване. Всичко това говори за неразбиране на същината на източните бойни изкуства. Всъщност те представляват път за личностно и духовно развитие – холистична система за равнопоставено третиране и развитие на духа и тялото. Класическото бойно изкуство Тай Дзи Цюан съдържа балансирани физически упражнения, Цигун (работа с вътрешната енергия на тялото) и медитации (упражнения за съзнанието). Съвкупността от всички тях и следването на логична и подредена система при изучаването им прави възможно равномерното и хармонично развитие на всички аспекти от нашата личност – духовни и физически. В допълнение към здраво тяло, силен дух и балансирано съзнание, практикуващият получава допълнително и умения в областта на самозащитата – един ценен плюс при необходимост от реакция в критична ситуация.

Основател и ръководител на българския клон на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация

Основател и ръководител на Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България е Майстор Светослав Сомов – вътрешен ученик на Грандмайстор Чън Сяоуан. Той се занимава с бойни изкуства повече от 30 години. Изучавал е изкуството на Тай Чи лично от Грандмайстор Чън Сяоуан – човекът, който задава стандартите на тази практиката в Китай и по целия свят.

Майстор Сомов демонстрира фадзин ударна техника
Майстор Светослав Сомов

През 2009 година Майстор Сомов е приет за вътрешен ученик на Грандмайстор Чън Сяоуан и е асоцииран от него като член на фамилия Чън в 20-то поколение. Официалната церемония по приемането е проведена в меката на Тай Чи, селището Чъндзягоу в Китай, което е и родното място на Грандмайстор Чън, в присъствието на множество официални лица и гости от цял свят.

Тай Чи упражнения с партньор
Майстор Сомов преподава Тай Чи упражнения с партньор

Приемането за вътрешен ученик е древна китайска традиция. Тя символизира също и приемането на ученика като част от семейството на Учителя. Майстор Сомов е асоцииран към фамилия Чън в 20-то поколение. Той е единствения българин, на когото е оказана тази висока чест и понастоящем е официален представител на Грандмайстор Чън в България.

Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България

Лого на Тай Чи Асоциацията в София и Пловдив

Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация е създадена от Грандмайстор Чън Сяоуан. Асоциацията има 160 клона в над 40 държави и е най-мащабното обединение на клубове и хора, практикуващи Тай Чи в света.

След дългогодишни усилия, упорита и целенасочена работа, Майстор Светослав Сомов поставя началото на Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България, която започва да функционира като български клон на Световната Асоциация. Групи по Тай Чи към Асоциацията се откриват в градовете София и Пловдив. По този начин Майстор Сомов приобщава България към голямото семейство на Тай Чи практикуващите от целия свят. Българският клон на Световната Тай Чи Асоциация се превръща в средище на духовност, в притегателен център за всички онези, които търсят да постигнат повече, да живеят по-добре и по-здравословно, да развият себе си с помощта на едно вековно източно изкуство.

Световна Тай Чи Асоциация с Грандмайстор Чън Сяоуан и Майстор Светослав Сомов
Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България с Грандмайстор Чън Сяоуан и Майстор Светослав Сомов

Нашите тренировки

Тренировка по Тай Чи в София
Майстор Светослав Сомов води тренировка по Тай Чи в София

В групите в София и Пловдив се изучава и практикува изцяло класическия Чън стил на Тай Чи – оригиналът, от който са произлезли всички останали стилове. Майстор Сомов преподава автентичната система в нейния цялостен вид така, както я е изучавал от Грандмайстор Чън Сяоуан. Това включва слабо познати, но изключително ефективни медитативни техники и ци гун комплекси, помагащи за усъвършенстване на контрола над съзнанието, емоциите, вътрешния баланс, както и управлението на стреса. Практикуват се базови и класически комплекси, които водят до укрепване на тялото, засилване на имунната система, повече тонус, сила и енергия, способност за действително регенериране на тялото. Традиционните комплекси с оръжия – Сабя, Меч, Копие и Алебарда помагат за натрупване на допълнителна физическа сила и още по-добър баланс и по-дълбоко вникване в принципите на практиката. Работата с партньор и приложенията помагат по-лесно да разбираме другите, да общуваме съзидателно и да менажираме нежелани конфликтни ситуации.

Мисията на Българската Тай Чи Асоциация е:

  • Създаване на силно обединение на хора, които практикуват Тай Чи в България
  • Популяризиране на практиката в нейния класически вариант на бойно изкуство и приобщаването на все повече хора към принципите и философията му.
  • Осигуряване на възможности за творчески и културен обмен чрез гостуване в българския клон на Асоциацията на най-големите имена в областта на Тай Дзи в света – Грандмайстор Чън Сяоуан и неговите синове.

Принадлежността на Майстор Сомов, ръководител на Асоциацията за България, към фамиля Чън дава възможност на обучаващите се да имат поглед върху последните тенденции в сферата на Тай Чи в световен мащаб.

Майстор Сомов коригира Тай Чи позиция по време на тренировка в София
Корекция на позиция според принципите на Тай Чи - тренировка в София

Тренировките се провеждат в град София и в град Пловдив. Чрез дейността на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България, Майстор Сомов работи за популяризирането и развитието на Тайдзицюан у нас. Така все повече хора могат да почерпят от огромните ползи от практикуването на Тай Чи и да усетят върху себе си ефекта от автентичното изкуство, практикувано по начина, по който е било създадено.

Изключително ценно е това, че Майстор Сомов се явява наследник на пряката линия във фамилия Чън. Тъй като в наши дни изкуството е добило огромна популярност по целия свят, съществуват множество изменения, допълнения, тълкувания и съкращения на системата, които многобройните преподаващи внасят. Всички от тях повече или по-малко се отклоняват от оригинала на практиката. Като пазител на традицията на Тай Чи и глава на школата Чън, Грандмайстор Чън Сяоуан преподава изкуството без изменения, в неговия автентичен вид. Благодарение на Майстор Сомов, вътрешен ученик на Грандмайстора, практикуващите в групите към Асоциацията в София и в Пловдив също имат възможност да изучават оригиналната практика по традиционния начин.

Тай Чи тренировка на открито в Пловдив
Майстор Светослав Сомов със свои ученици - Тай Чи тренировка на открито в Пловдив

Избрани статии

Грандмайстор Чън Сяоуан разказва за петте нива на умение в Тай Чи

Петте нива на умение в Тай Чи

Цялостният прогрес при изучаването на Тай Чи, от самото начало до достигането на ...

Мъдрец, медитиращ над трите съкровища на цигун

Трите съкровища в Ци Гун

Древните са казали: ”Небето има три скъпоценности – слънцето, луната и ...

Тай Чи позиция на Грандмайстор Чън Сяоуан в бяло кимоно на открито

Най-големите майстори на Тай Чи

Едно интервю с Грандмайстор Чън Сяоуан, направено от Джим Крискимагна ...